Världens snabbaste båtar

Blog

Världens snabbaste båtar

Båtar är härliga och sprider mycket glädje undre sommaren. Båtar kan även sprida en hel del annat. Som fart. Det finns en rad olika snabba båtar inom alla båtklasser. Båtar finns det olika kategorier och i denna artikel kommer man att beskriva några av världens snabbaste båtar och naturligtvis den snabbaste båten genom tiderna. Och man kommer bli fascinerad av hur snabbt det kan gå ute till sjöss.

Snabba båtar i olika kategorier

Om vi börjar med kategorin yachter, eller jakter på svenska. Den absolut snabbaste yachten, eller jakten just nu är den lyxiga yachten ”Millenium 140”. Med en toppfart på 69,5 knop eller ca 128 km/h. Den absolut snabbaste militära båt byggdes redan 1969 och är har fortfarande rekordet. Hela 64 knop eller ca 118 km/h. Detta är otrolig mycket med tanke på den vikt och utrustning båten bär på. Dock så håller ett varv i Abu Dhabi på att ta fram en båt som kommer ha en toppfart på 65 knop. Båten håller på att produceras men är fortfarande inte i drift. Beräknas vara klart i vinter 2019. I kategorin segelbåt så är segelbåten ”Vestas Sailrocket” den absolut snabbaste båt som gör otroliga 68 knop eller 125 km/h. Otroligt för en segelbåt där inte bara båten spelar roll utan naturligtvis vinden. Världens snabbaste elektiska båt är den lyxiga ”Cigarette AMG Electric” som kommer upp i hela 86 knop. Eller ca 159 km/h. Men med en motor med 2200 hästkraften helt driven av el så är det kanske inte så konstigt.

”Fransisco” är för tillfället världens snabbaste passagerarfärja och kommer upp i hastigheter som 58 knop. ”Fransisco” lastar både fordon och människor och detta kan verka blygt jämfört med dem tidigare nämnda båtarna men med tanke på båten själva vikt och det lass den drar så är detta extremt snabbt för en färja. Det kan också tilläggas att båten drivs av två motorer som vardera skapar fantastiska 59 000 hästkrafter. Världens snabbaste ubåt är den ryska ubåten ” K-162(K-222) 83,6 km/h är toppfarten som sattes redan i mars 1970. Hemligheten bakom varför just denna ubåt går så snabbt då ubåt rent generellt inte är snabba är för att skrovet är tillverkat i titan.

Och sist men absolut inte minst så kommer vi till världens snabbaste båt genom tiderna. Och man kan bli fascinerad av det faktum att rekordet togs redan 1977 och håller fortfarande i sig. 1977 så var australiensaren Ken Darby färdig md sin båt som han helt själv hade byggt i sin bakgård. ”Spirit of Australia” blev namnet på båten och i oktober 1978 skulle Ken ta världsrekordet. Han åkte ut till sjön Blowering Dam och slog alla tidigare rekord med hästlängd. Ken och båten kom upp till makalösa 552km/h och blev då historisk så den snabbaste båtfärd genom tiderna. Alla tidigare försök till sådana farter hade lett till att personerna som körde båtarna hade dött men Ken lyckades och har fortfarande en idag rekordet. Ganska mäktigt med tanke på att Ken helt själv byggde båten. ”Spirit of Australia” hittar man idag på ett museum i Australien.

© 2021 MBAT