Båttävlingar 2019

Blog

Båttävlingar 2019

För många människor är sommaren båtsäsong så naturligtvis är det också säsongen för båttävlingar. SVERA (Svenska Racerbåtförbundet) är en rikstäckande förening som övervakar båttävlingar i sverige. Det är lokala klubbar som ordnar tävlingar. En säsong innehåller 4-5 tävlingar. Eftersom det finns massor av olika båttyper är det naturligt med olika båttävlingar. Med sportbåtar som med sportbilar finns det olika klasser. F1 klass i båttävlings kretsar liknar F1 klass med sportbilar. Det vanligaste tävlings sorterna är rundbana och offshore, och naturligtvis finns det ungdomsklasser båda. En typisk rundbana är mellan 1000-1800 meter. Med en rundbana delas tävlingen oftast upp i 3-4 heat där en heat består av 4-8 varv, dock varieras det beroende på både bana och klass.

Offshore tävlingar kan vara på öppna havet, i skärgården eller på insjöar. Med offshore racing har man en bana med flera kontrollstationer. Banlängden ligger mellan 40 och 100 sjömil långt för ett offshore lopp. Offshore powerboat racing innebär racing av stora, specialdesignade motorbåtar.  XCAT Racing är en båttävling med Extreme Catamarans eller XCATs. En Katamaran är en båt med 2 (eller i visa fall 3) skrov. På SVERA:s hemsida finns en omfattande kalender med årets båttävlingar. Tävlingarna inkluderar allt från från aquabike till offshore racing i varje klass. Det finns träningsläger  samtidigt som vanliga tävlingar. Och vissa av tävlingarna är deltävlingar för  mästerskapstävlingar eftersom det finns såväl nationella mästerskap som internationella i de olika båtklasser. Sådana tävlingarna är bara för avancerade deltagare och därför måste man få en inbjudan för att kunna delta.

För att kunna tävla

Det är inte så svårt att komma igång som en tävlingsbåt förare men det kräver en hel del utrustning givetvis. Eftersom man kör så fort finns det speciella krav på motorbåten och utrustningen. Först och främst måste man ha en orange eller röd hjälm och godkänd tävling flytväst. Precis som med andra motorsporter behöver man en bra skyddsoverall också. Samtidigt som man måste ordna sina utrustningar finns det också en hel del pappersarbete innan man kan börja med tävlingar. Den lokala klubben kan visa hur man mäter båten på ett korrekt sätt och sedan skriva ett mätbrev med all information. Detta är nödvändigt så att man kan placeras i rätt vikt och storleksklass för en tävling. En detaljerad måttbeskrivning av motorn kallas för en homolog handling och, tillsammans med ett mätbrev, är ett krav för varje tävling. Varje båtförare behöver en giltig licens för att tävla. Licens Processen kräver klubbmedlemskap eftersom det är de enskilda klubbarna som utfärdar det. En del av licensavgiften betalar för försäkringen.

Roslagsloppet är bland den mest kända båttävlingen i Sverige. Roslagsloppet, som hållits varje år sedan 1962 i Öregrund, är en av de största motorbåt tävlingarna i världen. Tidningen Expressen gav omfattande stöd till Roslagsloppet. Under flera år gav Expressen både ekonomiskt stöd och omfattande reklam, inklusive en hel tidningsbilaga bara om loppet.

Segelbåtar

Naturligtvis finns det båttävlingar för segelbåtar såväl som motorbåtar. Svenska Seglarförbundet liknar SVERA i sin övervakning roll. Här måste man också ha ett mätbrev och licens för att kunna tävla. Givetvis finns det olika tävlingsklasser för olika sorters segelbåtar.

© 2021 MBAT