Båtar för nybörjare

Blog

Båtar för nybörjare

Båtar för nybörjare

Att vara ute på havet och röra sig bland vågorna är somrigt och underbart. För vissa människor kan detta kännas väldigt avlägset, dels måste man ha tillgång till ett hav eller sjö och en båt men dessutom måste man ha sjövett och kunna hantera båten.

Det finns många olika typer av båtar, i olika storlekar och hastigheter. Vissa båtar lämpar sig bättre än andra för nybörjare och de som vill prova på sjölivet. Andra båtar kräver många års erfarenhet för att sköta om, styra och vistas ombord på.

Innan du köper din första båt finns det en del saker som är värda att tänka på. Vad vill du ha för båt, vad är syftet med köpet? Vill du använda båten för att fiska eller ge dig ut i svår sjö eller är det en semesterbåt som framförallt ska användas av dig själv? Vill du segla eller vill du ha en motorbåt? Vad ska du göra med båten på vintern? Genom att fundera kring olika frågeställningar som dessa kan man snabbt förstå på ett ungefär vilken sorts båt man är ute efter. Träbåtar är trevliga men kräver mycket underhåll, medan aluminiumbåtar är otroligt tåliga. Motorbåtar med gamla motorer kan tuffa på i evigheter, men ibland kräva dyra servicetillfällen. Annat som är bra att känna till är hur man läser ett sjökort och vilka väjningsregler som finns på sjön. Den ambitiöse kan anmäla sig till en kurs i förarbevis för att få lära sig grunderna ordentligt.

Roddbåt

En båttyp som passar de allra flesta är en enkel roddbåt. I en liten plasteka finns det inte så mycket som kan gå fel utan du är bara beroende av din armstyrka och vädret för att ta dig framåt. I en plastbåt utan motor kommer du att vara väldigt nära vattnet, men du kommer aldrig att komma upp i höga hastigheter och därför är det inte någon stor risk för farliga grundstötningar. Tvärt om, en person kan hålla utkik i fören medan den andra ror för att varna ifall man rör sig på för grunt vatten. Det finns däremot en risk för att man trillar i vattnet, framförallt eftersom båten ofta är rank och även små vågor kan få det att gunga till ordentligt.

Roddbåt
Roddbåt

Gummibåtar

En annan båt som passar oerfarna båtägare är mindre gummibåtar. Dessa finns i flera olika storlekar och är tåliga båtar som man kan köra utan att vara alltför rädd för att slå i bryggan då man lägger till. Det finns många gummibåtar som är relativt lätta att manövrera, som svänger ordentligt i vattnet och där motorerna inte behöver vara alltför kraftiga för att man ska komma upp i ett par knops hastighet.

Att bli båtägare behöver inte vara komplicerat eller särskilt dyrt, men det kan lätt bli det om man inte har koll på vad man gör. Tänk igenom användningsområdet och hur du skall ta hand om din båt och anpassa därefter ditt inköp efter de förutsättningar du har. Det finns mängder av information på internet, men du kan även få hjälp i de flesta sport och båtaffärer. Snart är det din tur att lägga till på en ö och äta picknick!

© 2021 MBAT