Att köpa den perfekta båten

Blog

Att köpa den perfekta båten

Det är många som drömmer om att kunna ta sig ut på blåa vågor och kanske spendera en hel sommar ute på havet. Att köpa båt är en livsförändrande erfarenhet och ett stort beslut, vilket också kräver att köparen är säker på sitt val. Det är viktigt att vara väl informerad och att noggrant ha tänkt igenom vad det är man är ute efter innan man väljer att ge sig ut på sjön, för att försäkra sig om att vara nöjd med köpet långt fram i tiden.

Tanken bakom båten

Det finns många olika saker som behöver tas ställning till innan man säkert kan veta vilken båt som kommer passa ens preferenser bäst. Först och främst bör man som båtköpare bestämma sig om man är ute efter en ny båt eller en begagnad. Det finns fördelar med de två, för någon som är ute efter ett snabbt köp och inte har något problem med att betala för det, är en ny båt utan tvivel det bästa köpet. Det råder ingen tvekan om att en ny båt är det enklaste alternativet för den som både behöver råd från en professionell inom området, och vill slippa oförutsett strul. Generellt sett är begagnade båtar betydligt billigare än de nya, man kan samtidigt vara av mycket god kvalitet. Att köpa en båt begagnat innebär dock vissa baksidor, förutom att begagnade båtar kan behöva mer uppenbart arbete innan de kan användas, kan det också finnas dolda fel som behöver åtgärdas vilket kan innebära oväntade kostnader för köparen i form av båttillbehör. Ofta ingår en garanti med nya båtar som säljs, vilket kan vara en faktor som kan underlätta för många nybörjare inom båtområdet.

För att underlätta köpet kan det hjälpa att tänka igenom vad syftet bakom båtköpet är. Om båten endast är ämnad åt ett fåtal personer för att kunna uppnå höga hastigheter kommer båtens utseende och uppbyggnad vara betydligt annorlunda från en båt som hela familjen och vänner ska kunna få plats på. Därför kan det vara värt att tänka igenom vem det är som kommer att befinna sig på båten för att kunna avgöra båtens storlek och båttyp. Vilken storlek båten ska ha kommer också påverkas av hur den kommer kunna förvaras, fraktas men även vilket budget köparen har.

Olika båttyper

Nästa steg som ofta utgår från köparens egna preferenser och erfarenheter är om det ska vara en motorbåt eller segelbåt. Detta är ofta ett enkelt beslut då det är en av de första sakerna som köparen redan har bestämt, är man dock osäker kan det generellt sägas att motorbåtar är enklare att manövrera och går snabbare än en segelbåt som är beroende av vind och i många fall också köparens segelkunskap. Fördelar med en segelbåt är bland annat kostnad (främst i form av bränsle men även båten i sig själv i många fall), ljudet (inget motorbuller när seglet är hissat), och aktivitet (att få upp hastigheten på havet är en utmaning, men när man lyckas anser många att det är värt allt besvär). Segelbåtar är i kontrast snabb, de är enkla att styra jämtemot en segelbåt, och har i princip större boyta för den som vill spendera några nätter i båten. 

© 2021 MBAT